Vakantie Veenhuizen

Het gevangenismuseum

Heeft u wel eens aan de schandpaal gestaan? Een cel van binnen gezien? Op de stoel van de rechter gezeten? In het Gevangenismuseum kan het allemaal. Misdaad en straf zijn van alle tijden, maar de manier waarop we straffen is door de eeuwen heen sterk veranderd. Hier ontdekt u alles over misdaad en straf in Nederland vanaf 1600 tot en met nu. Het museum is gevestigd in een van de oude dwanggestichten die in 1823 door de Maatschappij van Weldadigheid in Veenhuizen zijn gebouwd voor bedelaars en landlopers. In Veenhuizen vind je niet alleen meer dan honderd rijksmonumenten, maar ook vijf gevangenissen die nog steeds in gebruik zijn.

Boevenbus

Iedere woensdag- en zondagmiddag (en alle dagen in de schoolvakanties) kunt u onder begeleiding van een ervaren gids een verrassende rondrit door Veenhuizen maken. In een echte, oude Boevenbus! Met deze bus zijn tienduizenden gevangenen vervoerd tussen woongesticht- en werkgesticht. Met de Boevenbus rijdt u langs enkele nog in gebruik zijnde gevangenissen, zoals Esserheem en Norgerhaven. Ook komt u langs een aantal monumentale gebouwen, zoals het vroegere hospitaalcomplex en de kerken. Een rondrit met de Boevenbus duurt ongeveer een half uur en is een belevenis voor jong en oud.

Gevangenismuseum de Rode Pannen

Bezoek een echte gevangenis! Heeft u altijd al willen weten hoe het voelt om in de gevangenis te zitten? Hoe ziet dat er uit van binnen, hoe voelt het om daar te moeten verblijven? Het Gevangenismuseum biedt u de mogelijkheid om een kijkje te nemen in een echte gevangenis in Veenhuizen. Tijdens een informatieve rondleiding bezoekt u onder andere de indrukwekkende isoleerafdeling en de luchtkooi.

Kinderen

Voor kinderen is er ook van alles te beleven in het Gevangenismuseum. Kinderen van 4 t/m 6 jaar kunnen de Lange Leo kinderroute volgen; samen met de (groot)ouders kan er met behulp van de gratis plattegrond gespeurd worden naar ons gevangenisboefje Lange Leo. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen de spannende speurtocht ‘De Vloek van Veenhuizen’ doen. Zal het ze lukken de vloek te ontrafelen en Gaius te bevrijden? Neem alvast een voorproefje op www.vloekvanveenhuizen.nl. In de tentoonstelling Rust Roest kunnen kinderen een tekenfilm bekijken in de Bajesbios, of meedoen aan de Rust Roest kleurwedstrijd. En op onze binnenplaats staat de Klauterbajes, een spannende speeltuin.