Vakantie Veenhuizen

Zien & Doen

Zien & Doen in Veenhuizen en omgeving. Laat u verrassen door alles wat Veenhuizen en zijn omgeving te bieden heeft. Veenhuizen is een ideale uitvalsbasis voor het maken van leuke uitstapjes. Daarnaast zullen de natuurgebieden rondom Veenhuizen u uitnodigen tot het maken van mooie wandelingen en fietstochten.

Gevangenismuseum

Een bezoek aan het gevangenismuseum mag u niet missen. Het museum neemt u mee op reis door de geschiedenis van Veenhuizen en het gevangeniswezen. Met de boevenbus kunt u vervolgens een verrassende rondrit maken langs monumentale gebouwen en enkele nog in gebruik zijnde gevangenissen.

 

Kaasmakerij Kaaslust

De kaasmakerij van Kaaslust is gevestigd in de oorspronkelijke zuivelfabriek van landbouwkolonie Veenhuizen. In 2010 is de voormalige zuivelfabriek van Veenhuizen gerestaureerd en ingericht voor de ambachtelijke bereiding van kaas. Een geitenkaasje, schapenkaas, of een traditioneel stukje jonge koemelkkaas....kom proeven en laat je verrassen!

 

Bierbrouwerij Maallust

In de voormalige graanmaalderij is een bierbrouwerij gevestigd waar met toewijding verschillende bieren worden gebrouwen. In het gezellige proeflokaal kunt u onthaasten en genieten van de bijzondere bieren.

 

Wandelen in Veenhuizen

In Veenhuizen zijn vier prachtige bewegwijzerde wandelroutes uitgezet (van 2 tot 7 kilometer). Bij het Informatiecentrum van Veenhuizen, naast het Gevangenismuseum, kunt u meer informatie over deze routes krijgen.

 

Openluchtbad Veenhuizen

Het Zwembad Veenhuizen is een schitterend openluchtbad in de mooie Drentse natuur. Kijk voor actuele openingstijden op de website van het zwembad.

Wandelen en fietsen

Veenhuizen is gelegen in een van de mooiste natuurgebieden van Drenthe. De vakantiewoningen liggen aan een aantal landelijke en lokale wandel- en fietsroutes. Het Gevangenismuseum beschikt over vier (gratis) e-bike oplaadpunten. Bij het Informatiecentrum van Veenhuizen kunt u informatie krijgen over de diverse wandel- en fietsroutes in en rondom Veenhuizen.

 

Natuurgebied Norger Esdorpenlandschap (3km)

Van hunebed tot es en van bos tot beekdal; het Norger Esdorpenlandschap biedt het allemaal. Pak de fiets of doe stevige wandelschoenen aan en beleef de unieke combinatie van Drentse natuur en cultuurhistorie. Deze route is 10,5 km lang en loopt voor een deel langs het beekdal van De Slokkert.

 

Natuurgebied Fochteloërveen (4 km)

Het Fochteloërveen is zo groot als de stad Utrecht, maar indrukwekkend leeg. Tot aan de horizon bepalen grassen, veenmossen en veenpluis het beeld. Het is een van de best bewaarde hoogveengebieden van Nederland. Ontdek dit bijzondere gebied wandelend of per fiets.

 

Esdorp Norg (9 km)

Norg is een rustiek gelegen Drents esdorp. Het centrum biedt een variatie aan eetgelegenheden en winkels. De natuurgebieden in en rondom Norg zijn zeer afwisselend en bieden vele mogelijkheden om dit al wandelend, fietsend of per paard te ontdekken.

 

Subtropisch zwembad Norg (9 km)

Het Molenduinbad is een gezellig, kindvriendelijk, subtropisch zwembad en biedt waterpret voor jong en oud.

 

Havezate Mensinge Roden (13 km)

Havezate Mensinge dateert van 1381 en is één van de weinige authentiek ingerichte havezaten in de provincie Drenthe. Nu is het een uniek museum: alle vertrekken zijn toegankelijk en geven een goed beeld van het vroegere leven en wonen in een Drentse havezate.

 

Drents Museum Assen (18 km)

Het Drents museum is gevestigd in Assen in het voormalige provinciehuis van Drenthe uit 1885. Het museum heeft een grote vaste collectie over de prehistorie van Drenthe met vaste en wisselende tentoonstellingen. Het nieuwe Kindermuseum, het Archeolab én de Kunstverdieping zijn aanraders voor kinderen en jongeren.

 

Museum Dr8888 (29 km)

Museum Drachten is gevestigd in een voormalig franciscaner klooster in het centrum van Drachten. De collectie van het museum geeft een boeiend overzicht van de beeldende kunst vanaf de twintigste eeuw tot nu.

 

Planetron Cinedome Dwingeloo (33 km)

Bij Planetron Cinedome kunnen ruimteliefhebbers - jong en oud - hun hart ophalen.

 

Het Groninger Museum (38 km)

Het Groninger Museum staat voor extrovert en veelkleurig. Met een veelzijdige collectie op gebied van kunst en oudheden en een reeks bijzondere, vernieuwende tentoonstellingen van internationale allure weet het museum telkens weer een breed publiek aan te spreken.

 

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum (38 km)

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen bestaat uit twee middeleeuwse museumpanden en laat de geschiedenis zien van de Noord-Nederlandse scheepsbouw en scheepvaart vanaf de Middeleeuwen tot aan de dag van vandaag.